Ledige lagerlokaler fordoblet på knap to år

Ejendomstorvet -

Ledige lagerlokaler fordoblet på knap to år

Udbuddet af lager- og logistiklokaler er blevet mere end fordoblet i løbet af syv kvartaler fra knap 1 mio. kvadratmeter til godt 2 mio. kvadratmeter, viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk . Årsagerne er først og fremmest massivt nybyggeri, men også at virksomhederne forsøger at spare på pladsen, vurderer to erhvervsmæglere.

Gennem syv kvartaler i træk har kongerigets erhvervskvarterer fået flere og flere ”til leje”-skilte foran lagerbygninger, logistikejendomme, produktionshaller og værksteder. Det fremgår af nyt talmateriale fra Ejendomstorvet.dk , landets største portal for erhvervslokaler.

”I midten af 2022 nåede udbuddet af kvadratmeter til salg eller leje lige akkurat ned under 1 mio. – det laveste i de mere end 20 år, vi har data for erhvervslokaler. Det er nu fordoblet til lidt over 2 mio. kvadratmeter. Det kunne ligne en dårlig nyhed, men i løbet af 2022, 2023 og indtil nu i 2024 er der bygget 5 mio. kvadratmeter, så virksomhederne har altså været i stand til at aftage omkring 80 procent af det ret omfattende nybyggeri,” siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk .

I øjeblikket er lige knap 10.800 erhvervslejemål og ejendomme over hele landet udbudt på Ejendomstorvet.dk , heraf lidt over 1.500 lagerbygninger, logistikejendomme, fabrikshaller og værksteder. Portalen drives på foreningsbasis af landets ejendomsmæglere og uden krav om overskud, ligesom boligportalen Boligsiden.dk .

To erhvervsmæglere peger dog på, at der gennem flere år stort set ikke var blevet bygget nye lagerhaller og logistikejendomme, fordi finanskrisen kastede lange skygger.

”I 2011-12 stod omkring 6 procent af lager- og logistiklokalerne tomme, og det skræmte mange fra at bygge nyt, især uden at have lejere på forhånd. Men da virksomhederne fik det bedre, og nethandlen vandt frem og gav øget lagerbehov, så blev tomgangen unaturligt lav. Det sidste par år er der blevet bygget meget, og tomgangen er vokset fra 1,3 til 2,6 procent. Det ser vi som et mere naturligt leje for tomgang, og Danmark ligger stadig ret lavt; i Europa som helhed er tomgangen lige nu over 4 procent,” siger Dragana Marina, analysechef i den internationale mæglerkoncern CBRE med dansk hovedkontor i Ørestad i København og afdeling i Aarhus.

Også en anden mægler hæfter sig ved det omfattende nybyggeri, som hovedsageligt har fundet sted tre steder: Dels i Trekantområdet, Danmarks traditionelle knudepunkt for logistik og transport med bl.a. Fredericia, Middelfart og Vejle, dels i Aarhus/Østjylland inklusiv Horsens, dels i Sydkorridoren. Det er groft sagt området fra Høje-Taastrup på den københavnske vestegn ned over Solrød og Greve til Køge.

”Der er fortsat fornuftig efterspørgsel, særligt efter moderne ejendomme med stor loftshøjde. Men mange virksomheder tænker mere økonomisk og skærer ind til benet, hvad angår kvadratmeter. Samtidig ser nethandlen ud til at have toppet, og virksomhederne har ikke længere ekstra store lagre som under coronaforløbet, da forsyningskæderne kom under pres,” siger industrichef Mads Bjerrum Christensen fra EDC Erhverv Poul Erik Bech med 19 erhvervscentre over hele landet.

Han tilføjer, at uroen i Det Røde Hav med houthi-angreb på vestlige skibe foreløbig ikke har fået virksomheder til at udbygge deres lagre. I stedet har de indstillet sig på, at transport fra Fjernøsten tager 10 dage længere, fordi skibene må sejle syd om Afrika.

Spørgsmålet er så, om tomgangen for lagerlokaler og logistikejendomme har toppet i denne omgang eller vil stige yderligere. Det ser de to mæglerrepræsentanter ikke helt ens på.

”Tomgangen kan godt fortsætte en smule opad, fordi der er mere spekulativt byggeri (uden lejere på forhånd, red.) på vej flere steder. Desuden er der lige nu mismatch mellem forventningerne om lejeniveauet hos lejere og nogle udlejere. Men jeg er forsigtig optimist. Særligt i Sydkorridoren er jeg ikke så bekymret, selv om der bygget meget nyt, for virksomhederne har ikke så meget at vælge imellem i Storkøbenhavn. Derimod er det lidt mere bekymrende i Trekantområdet, hvor der også er bygget meget. Fx flytter DSV snart til Horsens, og det efterlader cirka 150.000 kvadratmeter,” siger Dragana Marina fra CBRE.

”Om et år vil tomgangen formentlig være faldende, i hvert fald i det østlige Jylland. En del af tomgangen her skyldes nemlig enkeltvirksomheder og særlige forhold, og der er stadig stor interesse for beliggenheder tæt ved E45-motorvejen. Så inden længe kan vi nok kigge ned mod de 2 procent igen,” siger Mads Bjerrum Christensen fra EDC Erhverv Poul Erik Bech og med skrivebord både i Aarhus og Vejle.

Ved indgangen til 2. kvartal 2024 havde Danmark 79 mio. kvadratmeter lokaler til lager, logistik samt produktion og værksteder. Heraf ligger næsten 64 procent i Jylland – flest i Sydjylland (inklusive det meste af Trekantområdet), nemlig 15,6 mio. kvadratmeter eller en femtedel af det samlede areal. Østjylland har 13,6 mio. eller en sjettedel, mens både Vestjylland og Nordjylland har over 10 mio. kvadratmeter.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af erhvervslokaler til udlejning og ejendomme til salg i alle kategorier. Dataene kommer fra op imod 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle landets erhvervsmæglere samt pensionskasser, ejendomsselskaber og administratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 200.000 besøgende hver måned, og i 2022 var portalen med til at formidle over 3.300 transaktioner til en værdi af 10,6 mia. kr. fordelt på indgåede lejeaftaler og solgte ejendomme.

Aktuelle tendenser for lokaler til lager, logistik og produktion

  • Udbuddet er fordoblet fra knap 1 mio. kvm i 3. kvartal 2022 til godt 2 mio. kvm i 2. kvartal 2024
  • Nybyggeri har øget den samlede bygningsmasse med 5 mio. kvm i løbet af 2022, 2023 og 2024
  • Udbuddet svarer til 2,6 pct. af de samlede arealer – det toppede med 6 pct. i 2011-12 (finanskrisen) og nåede ned på rekordlave 1,3 procent i 3. kvartal 2022
  • Der har været mest nybyggeri – og flest udbudte lokaler – i Trekantområdet, Aarhus/Østjylland og Sydkorridoren/Østsjælland
  • Solid dansk økonomi sikrer fortsat efterspørgsel
  • Uro i forsyningskæder under corona er overstået – dæmper efterspørgslen
  • Nethandel er tilsyneladende stagneret – dæmper efterspørgslen
  • Uroen i Det Røde Hav (med sejlads syd om Afrika) har ikke fået virksomheder til at øge lagre
  • Stadig stor interesse for moderne lokaler, især med stor loftshøjde, og for lokaler tæt på motorveje
  • Begrænset efterspørgsel på ældre lokaler

Kontaktoplysninger

  • Jakob Wegener, Ejendomstorvet.dk – 61 51 74 44
  • Mads Bjerrum Christensen fra EDC Erhverv Poul Erik Bech – 26 30 88 78
  • Dragana Marina fra CBRE – 31 35 74 84

Supplerende materiale