Butiksliv i Odense trodser krise for detailhandel og spisesteder

Ejendomstorvet -

Antallet af tomme butikslokaler i den fynske hovedstad er stabilt trods mange mørke skyer over både detailhandlen, cafeer og restauranter, viser tal fra Ejendomstorvet.dk. Det skyldes blandt andet flere milliardbyggerier på Fyn og kloge udlejere, mener to erhvervsmæglere, der også har en appel til lokalpolitikerne.

Spisesteder og butiksliv i Odense klarer sig tilsyneladende fornuftigt trods strid modvind fra voldsomme prisstigninger på energi, historisk høj inflation, den laveste forbrugertillid i mands minde, høj rente samt udsigter til lavere fart på samfundsøkonomien og øget ledighed. Oveni skal talrige spisesteder og butikker tilbagebetale lån fra coronaårene. Men selv om mange nok havde frygtet en sværm af ”til leje”-skilte, er situationen ret stabil, viser de nyeste data fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

”Ved indgangen til 2023 har Odense et udbud af lokaler til butikker, cafeer, spisesteder og takeaway på omkring 50.000 kvadratmeter. Det har ligget ret stabilt gennem 2½ år, og målt i forhold til de samlede lokaler er udbuddet faktisk en anelse lavere end for et år siden – nemlig 4,3 procent nu mod før 4,5 procent. For hele Fyn er billedet nogenlunde det samme, selv om der kan være lokale udsving,” fortæller Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.

Portalen bliver drevet på foreningsbasis af erhvervsmæglerne i Danmark uden krav om overskud – ligesom “søsterportalen” Boligsiden.dk. Aktuelt har Ejendomstorvet.dk et udbud på godt 9.300 lejemål og ejendomme på landsplan, hvoraf 1.900 er lokaler til butikker, cafeer, spisesteder og takeaway. Heraf ligger 188 på Fyn, allerflest i Odense Kommune med 134. På det øvrige Fyn er der flest udbudte lokaler i Faaborg-Midtfyn med 16, Nyborg med 11 og Svendborg med 10 lokaler.

”I efteråret frygtede mange nok et blodbad på grund af de høje energipriser og inflationen, og vi har også færre iværksættere end før; til gengæld er de mere velforberedte. Men vi oplever stadig stor efterspørgsel, fx fra større kæder, som justerer deres koncepter. Samtidig ser vi en forskydning, så Vestergade nyder øget interesse på bekostning af Kongensgade. Nogle steder, i udkanten af de centrale handelsgader, må politikerne nok indstille sig på at åbne for klinikker og liberale erhverv, så der ikke kommer til at være tomme lokaler i gadebilledet,” siger Morten Nielsen, indehaver af Nordicals Odense.

En anden mægler peger på, at spisesteder og butikker fik en kapitalindsprøjtning fra ekstra omsætning i den lange periode med corona.

”Hele Fyn var privilegeret, fordi mange danskere holdt ferie hér, da grænserne stort set var lukkede. Og så har Odense og resten af øen gavn af fremgang for robotindustrien, store investeringer i Lindø-erhvervsparken og især de tocifrede milliardbyggerier med letbane, Odense Universitetshospital og udvidelse af Fynske Motorvej; Fyn oplever et økonomisk boost lige nu. Desuden har lokale udlejere været dygtige til at få nye lejere – de får fx spisesteder ind i lokalerne frem for tøjbutikker og andre, som kan blive presset af nethandel,” fremhæver Martin Fuhlendorff, erhvervsmægler hos Colliers Odense.

På hele Fyn er der knap 1,8 millioner kvadratmeter detaillokaler – svarende til knap 9 procent af de samlede butikslokaler i hele landet. I Odense Kommune er butiksarealet på 831.000 kvadratmeter.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af erhvervslokaler til udlejning og ejendomme til salg i alle kategorier. Dataene kommer fra knap 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle landets erhvervsmæglere samt pensionskasser, ejendomsselskaber og administratorer. Ejendomstorvet.dk har omkring 200.000 besøgende hver måned, og i 2022 var portalen med til at formidle over 3.300 transaktioner til en værdi af 10,6 mia. kr. fordelt på indgåede lejeaftaler og solgte ejendomme. 

Det giver modvind for butikslokaler i Odense

  • Højeste inflation i 40 år har udhulet købekraft
  • Høje energipriser har ramt især spisesteder/takeaway og fx bagere
  • Mange små butikker og selvstændige skal tilbagebetale coronalån
  • Rekordlav forbrugertillid
  • Udsigt til økonomisk opbremsning og flere ledige
  • Markant højere rente end de foregående år
  • Aldi-exit fra Danmark øger udbud af lokaler på kort sigt

Det skaber medvind for butikslokaler i Odense

  • Milliardprojekter øger aktivitet og købekraft, fx letbane, supersygehus og udvidelse af motorvej
  • Spisesteder og butiksliv på Fyn øgede omsætning fra danske turister i coronatiden
  • Lokale udlejere har været gode til at finde nye typer af lejere
  • Stigende indbyggertal
  • Sundhedsklinikker vinder frem i kraft af flere ældre
  • Dagligvarekæder klarer sig generelt godt

Kontaktoplysninger 

  • Jakob Wegener, Ejendomstorvet.dk – 61 51 74 44
  • Morten Nielsen, Nordicals – 30 50 83 75
  • Martin Fuhlendorff, Colliers – 20 45 35 13

Supplerende datamateriale https://www.ejendomstorvet.dk/uploads/Ejendomstorvet_statistikken_1_kvartal_2023.pdf