Lejeloven – og hvorfor vi investerer i Vandkantsdanmark
Ejendomstorvet.dk - - #investering
Indlægget er skrevet af Halfdan Timm
Hvis jeg siger Nykøbing Falster, Vordingborg, Kolding og Næstved, hvad falder dine tanker så på?
Mine tanker falder på en god og sikker investeringsmulighed med højt afkast
I Danmark er den måske største udfordring ved at investere i fast ejendom lejeloven og lovens afkom i form af Huslejenævnet. Denne lov fra starten af 1900-tallet sætter de almindelige regler for udbud og efterspørgsel til side.
Den sætter fokus på en fast rimelighedsgrænse. En grænse fortolket af den enkelte kommune for, hvor meget du må tage i husleje for din lejlighed eller dit hus afhængigt af, hvor mange kvadratmeter du lejer ud. Det var en god idé for 50-100 år siden, hvor lejemarkedet var et helt andet end i dag, og hvor det var almindeligt for udlejer blot at snyde lejer.
Sådan er samfundet ikke længere indrettet.
Desværre gælder reglerne om størrelsen af din husleje stadig. Reglerne gælder i næsten alle kommuner i Danmark.
Grænserne er ikke skarpt definerede, men er ca :
- For en lejlighed bygget før 1992, der ikke har moderniseret bad eller køkken: 5-700 kr. per kvadratmeter (en 60 kvm lejlighed må således koste ca. 3.000 kr. om måneden (!))
- For en lejlighed bygget efter 1992, uanset køkken eller bad, er der fri husleje.
- For en lejlighed bygget før 1992, der har moderniseret bad eller køkken, må du tage 900-1.300 kr. per kvadratmeter (en 60 kvm-lejlighed kan du nu tage 5.000-6.500 kr. for)
De præcise tal varierer fra kommune til kommune. Randers har fx nogle af de laveste grænser i Danmark. Det er i praksis derfor måske landets mest udlejerfjendske by.
Hvis vi tager udgangspunkt i en lejlighed i København eller Aarhus på almindelige 60 kvadratmeter og 2 værelser er markedsprisen 8-10.000 kr. pr. kvm. Det kan virke som en høj pris, men en meget stor efterspørgsel og et udbud, der ikke kan følge med, har dét resultat. Hvis vi skal følge lejelovens standarder, ender huslejen på maksimalt 6.000 kr. om måneden, 72.000 kr. om året.
Med mindre du har betalt lejligheden helt af, taber du penge hver måned på at leje den ud. Nogle byer er værre end andre. Randers er således en af de farligste byer for ejendomsinvestorer i Danmark. Og dette på grund af en markedsleje på 600 kr. pr. kvm for pæne lejligheder (!).
Lejligheder bygget efter 1992 er få og generelt for høje i pris til denne metode. Der er ingen faste regler for, hvornår en lejlighed er ’tilpas renoveret’ til, at den slipper ud af lejelovens greb. Det emne fortjener sin helt egen bog. I praksis skal der en elevator i ejendommen, nyt køkken og bad, altaner eller lignende større investeringer til.
Ganske få steder hvor du ikke taber penge
De fleste steder i landet kan du ikke nøjes med at tage den leje, lejeloven tillader, uden hver måned at tabe penge på din lejlighed.
Men det kan lade sig gøre ganske få steder i landet, hvor huspriserne endnu er meget lave efter den nylige recession. Denne recession startede i 2008 og er nogle steder endnu ikke reelt slut. Det gælder fx i Nykøbing Falster, Næstved, Korsør, Vordingborg, Skive og omegnen af større byer som Vejle og Kolding. Det kan ikke lade sig gøre i København, Storkøbenhavn, Aarhus eller Aalborg.
For eksempel er det i Næstved muligt at købe en lejlighed så billigt, at huslejen efter lejeloven- der er ca. den samme, uanset om dine kvadratmeter ligger i Næstved eller på Frederiksberg! – er tilstrækkelig til at lave et godt afkast af din investering.
Bliv endnu klogere på investering
Vil du blive endnu klogere på investering? Så følg med på Ejendomstorvets Erhvervshub , vi har nemlig allieret os med et par eksperter på området. Se alle indlæg om investering under kategorien “investering” på vores Erhvervshub, eller du kan klikke lige her!
Leder du efter nye lokaler til din virksomhed?
Så kan du søge blandt hele landets ledige erhvervslokaler, investeringsejendomme og kontorpladser på Ejendomstorvet.dk . Klik her og start din søgning allerede nu!