Indretningen af jeres mødelokaler
Ejendomstorvet.dk - - #indretning
Indlægget er oprindeligt skrevet og bragt af Grape . Sidst opdateret d. 30.06.2022
Ud over at et mødelokale skal være fuldt funktionelt og have plads nok, er det også vigtigt at bruge designet til at skabe rum, der inspirerer til kreative tanker og produktive møder. Her er tiden løbet fra stærke farver og statements på væggene. I dag drejer det sig nemlig mere om, at skabe rum der giver os ro til kreative tanker og koncentration.
Gennemtænk mødelokalets indretning
Kun med et gennemtænkt mødelokale indrettet og designet til formålet, vil være investeringen værd.
Ligesom en checkliste over hvad mødelokalet skal kunne rent teknisk (hak ved fladskærm, whiteboard osv.), bør der også laves en liste over hvilke elementer, der er gavnlige for et godt og inspirerende miljø. Så der fx også hakkes af ved god akustisk, inspirerende lysdesign samt beroligende og inspirerende farver.
Det er også vigtigt, at komforten og indretningen er tilpasset mødeformen. Altså gode polstrede stole måske med armlæn til lange møder, højborde med eller uden barstole til de korte og lidt mere uformelle møder. Eller måske er behovet bløde sofaer til fortrolige og dybe samtaler. Det kan endelig også være, at mødestedet ikke skal indrettes i et lokale, men derimod i en lounge.
Læs mere: Loungeindretning der opfylder formålet
Et mødelokale skal byde på høj taleforståelighed
Taleforståelighed er et udtryk for, i hvilken grad man har ramt en akustik, som gør, at alle nemt kan følge med i samtalen eller præsentationen.
Det er endda noget man kan måle. Resultatet af målingen giver et tal på det såkaldte speech transmission index (STI). I behøver ikke kende jeres STI, men det er vigtigt, at der arbejdes målrettet med akustikken i mødelokalet. Ellers risikerer I hovedpine og uproduktive møder.
Vidste du i øvrigt, at der findes lamper, som ud over at give et godt lys på mødebordet også regulerer lyden netop til fordel for akustikken og dermed taleforståeligheden i jeres mødelokale?
Belysningen i konference- og mødelokaler
Belysningen i konference- og mødelokaler skal designes på en lidt anden måde end i resten af kontorindretningen.
I en kontorindretning er der almindeligvis fokus på at skabe en god grundbelysning og korrekt arbejdsbelysning. I mødelokalet er situationen lidt en anden. Prioritet nummeret er selvfølgelig, at der skal være et godt lys på mødebordet. Men passer man ikke godt på, kan det nemt gå ud over andre ting.
De forkerte lamper kan nemlig både blænde mødedeltagerne og give brændpunkter i fladskærmen eller på lærredet. Vælg derfor enten lamper med et blødt diffust eller inddirekte lys eller smalstrålede lamper, der kaster lyset direkte ned på bordet.
Resten af mødelokalet skal selvfølgelig også belyses. Det vil typisk være en god ide med noget effektfuldt og inspirerende lys på væggene.
Farver, former og materialer skal indtænkes
Farver, former og materialer bør ikke udelukkende være en smagssag, når der indrettes mødelokaler.
Personlig smag og præferencer må aldrig blive styrende for, hvordan I indretter jeres virksomhed. Det gælder naturligvis også mødelokalerne. Farver, former og materialer påvirker nemlig vores sanser mere end de fleste forestiller sig.
Faktisk så meget, at stærke signal-farver som rød og gul kan øge puls, blodtryk og udskillelse af stresshormoner. Et hurtigt studie af naturen giver nogle gode ideer om, hvad der er godt og skidt.
De farver som i naturen bruges til at advare fjender, skal man som udgangspunkt bruge varsomt i indretningen. En frø signalerer med sin stærke gule farve “Hey jeg er giftig, hold dig væk”. Og gul er bestemt heller ikke farven på væggen, hvis der skal skabes ro og overskud til kreative tanker.
Farveforskning tillægger også farver forskellige positive værdier som energi og kreativitet. Det siges bl.a., at en afdæmpet grøn er godt for kreativiteten.
De samme betragtninger gør sig gældende i forhold til formgivningen. Naturens bløde former giver mere tryghed end skarpe kanter (og rovdyrs tænder). Alt behøver ikke være rundt og blødt, men ved at bruge bløde former bliver indretningen mærkbart mere venlig og rar at opholde sig i.
Det lyder måske højpandet; men for rigtig at kunne mærke indretningen er organiske materialer bare mere nærværende end de syntetiske. Der findes producenter, som er rigtig gode til at imitere naturens materialer. Men det bliver aldrig helt som den ægte vare.
Brug derfor så vidt muligt naturens egne materialer, som de er, eller gør noget helt andet. Så vælg hellere organisk linoleum i en lækker naturinspireret farve end laminat eller folie som ligner træ.
Teknologien ville vi nok holde på et minimum
Hvem har ikke været med til at bakse med en strejkende projektor? Eller hvad med konferenceopkaldet med dårlig eller slet ingen lyd? Vi ved teknologien er her for at blive og det er super fedt; når den virker. Men inden I investerer i en eller flere af mødelokalets uendelige mange gadgets, så overvej hvad der er strengt nødvendigt, og hvordan det kan gøres enkelt.
Den elektronik, der ender med at finde vej til jeres mødelokale, bør I hurtigst muligt gemme væk. Enten med noget af den fine opbevaring udviklet til formålet, eller ved at få en tømrer til at bygge en dobbelt væg, som kan sluge kabler, højttalere, webcams osv. Kabelspagetti er i denne artikels perspektiv et no go.
Mødelokalet behøver ikke altid være et lokale med faste vægge
Mødelokalet behøver ikke altid at være et lokale med faste vægge - det kan også være en ø eller en hule.
Den uformelle snak skal måske ikke ske i et lokale bag en lukket dør. Det bidrager nemlig mere til den uformelle stemning, hvis man slænger sig i en sofa i et fællesområde. Men sørg dog for, at sofasnakken ikke går hen og forstyrrer alle andre. Der skal skærmes af for lyden med akustiske rumdelere eller lignende.
De seneste år er boks- eller alkove-sofaen dukket op i indretningen af virksomheders loungeområder. Altså sofaer med høj ryg og i nogle tilfælde tag. Meningen er, at de skal skærme af for lyden.
Mødeboksen vinder også frem. De fritstående bokse er tænkt som alternativ til at bygge faste vægge. Fordelen er selvfølgelig fleksibiliteten.
Skal Ejendomstorvet hjælpe dig med at finde et nyt lokale?
Mangler du et erhvervslokale, en investeringsejendom eller måske en kontorplads? Så kan Ejendomstorvet.dk hjælpe dig. På vores søgeportal får du et overblik over hele landets ledige erhvervslokaler, investeringsejendomme og kontorpladser - og du kan søge helt gratis og uforpligtende blandt alle emnerne.